Een zeker gevoel mag wat kosten. Juridische uitleg vaststellingsovereenkomst . Deze overeenkomst werkt perfect in het voorkomen én oplossen van geschillen. Een vaststellingsovereenkomst moet echter aan strikte eisen voldoen, voordat hij bindend is. Het opstellen van een solide vaststellingsovereenkomst kun je het best met een andere partij doen. Dit zijn de kosten!

Rechtsbijstand

Voor vaststellingsovereenkomsten en talloze andere juridische zaken, kun je bij rechtsbijstand(bureaus) terecht. Zij helpen je met juridische vraagstukken. Rechtsbijstand kan voor een eenmalig bedrag, maar je kunt je ook verzekeren. Op deze manier beschik je altijd over juridische bijstand. Dat is met name handig als je in een stichting zit, een eigen bedrijf hebt of zaken doet met een hoge impact. Voor minder dan €15 per maand ben je altijd verzekerd van rechtsbijstand. Rechtsbijstand verzekeringen kun je bij talloze verzekeraars afsluiten: OHRA, Rabobank, DAS, Achmea, Nationale Nederlanden en talloze anderen.

Juridisch adviseur

Lopende juridische hulp kan niet voor iedere situatie geschikt zijn. Misschien dat een situatie met een vaststellingsovereenkomst maar zelden voorkomt. In dit geval kun je ook bij een juridisch adviseur terecht. Hij of zij kan je informeren over de procedure en eventuele gevolgen. De tarieven hiervoor variëren. Gemiddeld betaal je €95 per uur. Meer over de vaststellingsovereenkomst en ww

Advocaat

Bij ernstige gevallen kun je een advocaat benaderen. Met een advocaat bespreek je je zaak met één persoon. Dat kan een voordeel zijn, als je bijvoorbeeld een gevoelige zaak hebt. Een advocaat neemt zaken uit handen en een advocaat kan je vertegenwoordigen. Een advocaat hanteert hogere tarieven dan bovenstaande mogelijkheden: een advocaat kost gemiddeld €200 per uur. Vaststellingsovereenkomst laten controleren door advocaat.

De kosten waard?

Via verschillende partijen kun je hulp voor het opstellen en/of naleven van een vaststellingsovereenkomst terecht. Welke partij geschikt is voor de situatie, is lastig te bepalen. Iedere situatie is immers anders. Zeker bij het naleven van een vaststellingsovereenkomst. Niet iedere partij heeft bijvoorbeeld ervaring in de ontslagbranche. Je kunt echter wél bij alle bovenstaande partijen terecht voor het opstellen van een vaststellingsovereenkomst. Juridische bedrijven bieden doorgaans vrijblijvende offertes, waardoor je  een inschatting kunt maken van de kosten. Ook kun je van hen advies krijgen of een vaststellingsovereenkomst in de situatie nuttig is.

Inschatting van de kosten

Om een beeld te schetsen van de kosten, kun je onderstaande tabel gebruiken. Let wel, alle bedragen zijn gemiddeld. Daarnaast zijn de uren een schatting. Het kan zijn dat jouw situatie minder tijd nodig heeft, of juist meer.  De uren verschillen, omdat je – ook met dezelfde vragen – meer kwijt bent bij een grote rechtsbijstand organisatie, dan bij een advocaat.

Type jurist Tijdsduur Tarief (in €) Totale kosten
Advocaat 2,5 200 per uur €500
Jurist 1,5 80 per uur €120
Rechtsbijstand 6 (ongelimiteerd) 180 per jaar €180

Wil je een persoonlijke, eenmalige ondersteuning? Ga voor een jurist. Wil je echter juist een duurzame en langdurige relatie opbouwen, ga dan voor de rechtsbijstand. Een advocaat zit daar tussen in. Laat uw arbeidsovereenkomst controleren op concurrentiebeding.