Vanaf 1 juli 2015 is het arbeidsrecht helemaal veranderd in Nederland. De traditionele ontslagvergoeding is verdwenen. In plaats van de ontslagvergoeding wordt er nu een transitievergoeding gegeven. Deze is lager dan de traditionele ontslagvergoeding. Het voordeel voor werknemers is dat ze er sneller aanspraak op kunnen maken. Vroeger kon u alleen een vergoeding krijgen als u een vaste aanstelling had. Tegenwoordig is het ook mogelijk om zonder vaste aanstelling aanspraak te maken op een transitievergoeding. Als u 2 jaar in dienst gezeten heeft en recht had op een vaste aanstelling is uw werkgever verplicht om u een transitievergoeding te betalen. Vanaf 2 jaar aansluitende dienstverband hebt u al recht op een vergoeding. U hoeft hiervoor geen vast contract gehad te hebben. Dit is voor veel flexwerkers een voordeel die hoop hadden op een vaste aanstelling en vervolgens geen vaste aanstelling kregen. Ze krijgen dan toch nog een transitievergoeding.

Transitievergoeding bij een vaste aanstelling

Als u een vaste aanstelling had en u wordt ontslagen, dan krijgt u een vaststellingsovereenkomst. Uw werkgever vraagt u om deze zo snel mogelijk te ondertekenen om uw ontslag definitief te maken. Ons advies is om niet zomaar een vaststellingsovereenkomst te tekenen. Als deze verkeerd geformuleerd is heeft u bijvoorbeeld geen recht meer op een uitkering. Naast het ontbreken van een uitkeren “vergeet” een werkgever vaak de transitievergoeding op te schrijven. Het is belangrijk dat deze is opgenomen in de vaststellingsovereenkomst. De hoogte van de uitkering moet opgeschreven zijn in het document. Als u twijfelt over de hoogte van het bedrag of de formulering van uw ontslag is het altijd slim om contact met ons op te nemen. Onze advocaten lezen de overeenkomst helemaal door. Ze gaan op zoek naar fouten en rekenen de vergoeding voor je uit. Dankzij ons onderzoek weet u zeker dat u recht heeft op een uitkering en de juiste vergoeding krijgt.

Wanneer heeft u recht op een vergoeding?

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen waarbij u geen aanspraak kan maken op een vergoeding. Om aanspraak te maken op de vergoeding moet uw arbeidsovereenkomst minimaal 2 jaar geduurd hebben. Deze periode mag bestaan uit twee of drie contracten van in totaal 2 jaar. De overeenkomst is ontbonden door de werkgever. Of in het geval van een tijdelijke overeenkomst niet verlengt door de werkgever. Het initiatief moet altijd bij de werkgever liggen, maar u mag zelf niet ernstig verwijtbaar gehandeld hebben. Onze advocaten kunnen eventueel voor u kijken of u recht heeft op een vergoeding. Meer over de hoogte van de ontslagvergoeding bij een vaststellingsovereenkomst.

Wanneer heeft u geen recht op een transitievergoeding?

U heeft geen recht op een transitievergoeding als u jonger bent dan 18 jaar of minder dan 12 uur per week werkt. U heeft ook geen rechten als u ernstig verwijtbaar gehandeld heeft. Denk bijvoorbeeld aan een diefstal of fraudezaak waarbij u betrokken bent. U heeft er ook geen recht op als uw contract beëindigt omdat u de AOW gerechtigde leeftijd bereikt heeft. Uw werkgever hoeft ook niets te betalen als hij in staat van een faillissement is. Als dit allemaal niet het geval is en u heeft minimaal 2 jaar bij dezelfde werkgever gewerkt, dan kan u direct contact met ons opnemen!