In sommige gevallen is het beter om een dienstverband te verbreken. Dit komt bijvoorbeeld voor bij reorganisatie van een bedrijf of als er meningsverschillen op de werkvloer zijn. In dat geval kan de werkgever er voor kiezen om een werknemer te ontslaan. Bij een vast dienstverband is dit echter niet zo gemakkelijk. Zeker niet als er geen sprake is van verwijtbaar handelen door de werknemer. Een ellenlang proces zal vervolgens volgen, waarbij de kantonrechter moet bepalen of een ontslag gewenst is. Om dit tijd- en geldrovende proces te voorkomen kiezen veel werkgevers ervoor om een beëindigingsovereenkomst op te stellen. Hierbij proberen ze samen met de werknemer tot een ontslag met wederzijds goedvinden te komen.

Alhoewel een ontslag met wederzijds goedvinden klinkt alsof beide partijen het er volkomen mee eens zijn, is dit in de praktijk vaak anders. De emoties kunnen hoog oplopen en sommige werknemers zijn het totaal niet eens met de beslissing, maar gaan akkoord omdat ze geen andere uitweg zien. In dat geval is het altijd verstandig om een juridisch specialist in te schakelen. Deze kan de zaak niet alleen beoordelen en bekijken wat uw rechten zijn, maar ook het contact tussen uw werkgever en u regelen. Hierdoor laat u zich niet leiden door emoties en kunt u zoveel mogelijk uit uw ontslag halen.

Voordelen van een beëindigingsovereenkomst

Maar waarom is het in sommige gevallen juist verstandig om een beëindigingsovereenkomst te sluiten? Voor de werkgever zijn de voordelen duidelijk. Hij voorkomt zo immers een ellenlange rechtszaak die hem enorm veel geld kan kosten. Maar hoe zit het met de voordelen voor de werknemer? Wij lichten ze hieronder kort toe.

  • De inhoud van een beëindigingsovereenkomst is vrij te bepalen. Omdat de werkgever graag ziet dat de zaak niet via een rechter hoeft te lopen, staat deze doorgaans heel positief tegenover onderhandelingen. Hier kunt u dan ook zeker een voordeel uit slaan, want dit kan betekenen dat u enorm veel uit uw ontslag kunt halen.

  • Over de hoogte van de transitievergoeding valt te onderhandelen. Bij een opzegging wordt vaak van een minimale transitievergoeding gesproken. Bij een beëindigingsovereenkomst kunt u streven naar een hoger bedrag. Bovendien wordt deze vaak toegewezen, omdat dit goedkoper is dan de zaak naar een rechter brengen.

  • Na het sluiten van een beëindigingsovereenkomst behoudt u doorgaans het recht op een WW-uitkering. Hierdoor beschikt u over alle tijd om een nieuwe uitdaging te vinden en zal u uw loon voorlopig behouden.

Schakel altijd een juridisch specialist in

Alhoewel de meeste werknemers denken dat ze er zelf wel met hun werkgever uitkomen, is dit in de praktijk meestal anders. Doordat emoties een zeer belangrijke rol kunnen spelen, bent u vaak sneller geneigd om met dingen akkoord te gaan waar u anders niet zo tevreden over zou zijn. Bovendien weet u meestal niet wat uw rechten precies zijn. Een juridisch specialist kan u hierbij helpen en vertellen waar u voor mag strijden en wat er mogelijk is. ZO haalt u altijd alles uit uw ontslag en hoeft u niet met een conflict uit elkaar te gaan.